روستای تاریخی     گردشگری      ریاب

روستای تاریخی گردشگری ریاب

بلاگ تخصصی روستای ریاب
روستای تاریخی     گردشگری      ریاب

روستای تاریخی گردشگری ریاب

بلاگ تخصصی روستای ریاب

ریاب به روایت تاریخ

ریاب غربی ترین و مرتفعترین دهات گناباد می باشد و بواسطه نزدیکی به کوه آب و هوای آن لطیف تر وسردتر است وآب ان شیرین و گواراست و می گویند اصل آن روی آب بوده است.جمعیت آن طبق آمار سال 1309 در حدود 1200 نفر بوده است ( خود دلیلی بر عظمت آن می باشد ) کیوان قزوینی در کتاب بحیره در شرح حال ابو منصور ریابی می نویسد: ریاب بر وزن کتاب یکی از قرای معموره گناباد است در اواخر دشت و اوایل کوه قرار دارد و قرب 500 خانه تمام ساداتند. گویند ابو منصور از وزرای متدین و پاک نهاد دولت سلاجقه در این روستا دفن است از اعیان سابق انجا می توان از مرحوم حاج میرزا علی نقی ریابی جد سادات گناباد نام برد و... همچنین گویند زیارتگاه معروف روستا قبر امامزاده ابراهیم از فرزندان موسی بن جعفر می باشد شما خواننده عزیز را به دیدار از این روستای زیبا و کهن که یادگاری از دوران نیاکان مان می باشد دعوت می کنیم . 

 


خاطرات هزار ساله ریاب دوباره زنده میشود

با مرمت روستای ۱۰۰۰ ساله ریاب گناباد در برنامه چهارم توسعه ، این منطقه تاریخی کماکان در شمال شرق ایران یک استثناست. با مرمت روستاى ۱۰۰۰ ساله ریاب گناباد در برنامه چهارم توسعه ، این منطقه تاریخى کماکان در شمال شرق ایران یک استثناست.علیرضا شناسایى ، رئیس اداره میراث فرهنگى و گردشگرى گناباد با بیان این مطلب گفت : مطالعات اولیه درباره معمارى این روستا براى تبدیل آن به یک مجموعه تاریخى ، گردشگرى انجام شده تا با همکارى بنیاد مسکن انقلاب اسلامى ترمیم آن آغاز شود. محمدحسن تقوایى ، رئیس بنیاد مسکن گناباد نیز در این باره گفت : با توجه به معمارى قابل توجه این روستا، بنیاد مسکن در نظر دارد کارهاى عمرانى را مناسب با معمارى تاریخى آن انجام دهد و در حال حاضر طرح مطالعاتى آن در دست اقدام است.با توجه به این که این روستا توانمندى زیادى براى جلب گردشگر دارد با تامین اعتبار باید از تخریب این معمارى با ارزش جلوگیرى شود. تقوایى افزود: اگرعمران این روستا بزودى صورت نگیرد، ممکن است گذر زمان و ساخت وساز آجرى خانه ها، معمارى روستا را از بین ببرد. سازمان بنیاد مسکن انقلاب اسلامى در برنامه چهارم توسعه ۲۰ روستاى تاریخى را براساس بافت سنتى و تاریخى آن عمران کرده و در نظر دارد ۷۰ روستاى تاریخى و داراى بافت ارزشمند دیگر را عمران و بهسازى کند. به محض تخصیص اعتبار از سوى سازمان میراث فرهنگى و گردشگرى و سازمان بنیاد مسکن انقلاب اسلامى عملیات اجرایى این روستا آغاز مى شود.به گزارش میراث خبر، بررسى اولیه ۱۰ خانه از حدود ۳۰ منزل مسکونى این بافت ، نمونه هاى متنوعى از گچبرى ، نقاشى رنگ روغن و ازاره هاى آجرکارى شده را مقابل چشم بیننده قرار مى دهد.بناهاى ریاب و روستاهاى اطراف خراسان ، برخلاف عمارت هاى یزد و اطراف آن باشکوه نیستند اما زیبایى خاص خود را دارند. این بناها تمامى نیازهاى ساکنان خود را برآورده مى کنند. در اغلب کوچه هاى این محله ، ساباط یا سقف هایى براى ایجاد سایه ساخته شده اند و تمامى خانه ها داراى سردابه ، حوضخانه و بادگیر هستند. جهت خانه ها نیز به گونه اى است که وزش بادهاى کویرى ، ساکنان منازل را در گرماى طاقت فرساى روزهاى بلند تابستان خنک کند. حضور خوانین و افراد متمول در این منطقه موجب شده است معمارى و تزیینات منحصر به فردى در منطقه گناباد به وجود آید. معمارى کویرى خانه هاى بافت تاریخى ریاب به سبک معمارى خانه هاى یزدى شباهت دارد. کارشناسان براى اولین بار در این منطقه با بادگیرهایى مواجه شدند که مانند بادگیرهاى یزد ، با دریچه اى مستقیما به سردابه متصل مى شوند. دیگر تزیینات این خانه ها نیز بسیار قابل توجه است. 

 

پوت یعنی چه؟

به کلمات اغراق آمیز در منطقه گناباد و خصوصا ریاب پوت می گویند به عنوان نمونه: بادگیر ما باندازه باد دره که از شش فرسخی اگر پرنده رد شه او ر و خو مکشه یک انار درم که اگر یک دونش او کنند و در دریای قلزم اندزند تا صد سال از همه کریزه دنیا رب بدر میه.